Visdomständer – allt du behöver veta

Visdomstand är ett annat namn på vår tredje kindtand som sitter längst in i munnen. Historien om namnet visdomstand kommer ifrån att de vanligtvis bryter fram när du är mellan 18 och 25 år, en ålder då man enligt gammal uppfattning tillägnat sig en viss visdom. Över tid och evolution har troligtvis vår visdom ökat men faktum är att våra käkar har samtidigt minskat och därför får inte alltid visdomstanden plats i käken. En av fem får därför problem när visdomstanden börjar växa fram.

Besvär med visdomständer

Svullet och irriterat tandkött där visdomstanden tränger fram.

När en tand bryter fram, känner du ofta en tillfällig irritation i tandköttet runt om tanden. För visdomständer kan det ofta ta lång tid att bryta fram, och då kan du ibland få en mer långvarig inflammation i tandköttet.

Inflammation i tandköttet som ofta resulterar i svullna kinder och svårigheter att gapa.

Inflammationen beror på bakterier i området och går tillbaka när du fått rent runt tandköttet. För att undvika irritation kan du försöka hålla extra rent runt visdomstanden med en vanlig tandborste. Det finns även särskilda tandborstar för bättre åtkomst. Borsta ordentligt med tandborsten, även om det kan kännas lite obehagligt när tandköttet är ömt. Ibland kan man även behöva göra rent i området med Corsodyl, ett bakteriedödande medel som finns att köpa receptfritt på Apoteket.

Karies

Då visdomständerna sitter långt bak i tandraden och kan vara täckta av tandkött kan det vara svårt att hålla dem rena. Bakterieansamlingen kan bortsett från inflammationen även orsaka karies, dvs. hål i tanden. Får hålet växa till sig kan det ge upphov till värk.

Skador på närliggande tänder

De visdomständer som inte har tillräckligt med plats att komma fram får ofta en lutande ställning i käkbenet. Denna position kan göra att visdomstanden krockar med tanden framför och kan orsaka både tandköttsproblem och karies på den närliggande tanden. Detta upptäcks på en vanlig rutinundersökning.

När ska jag söka vård?

Svullet och irriterat tandkött där visdomstanden kommer är väldigt vanligt, likaså smärta i samband med genomträngningen. Det går över av sig själv, men det kan vara ack så jobbigt så länge det varar. Förutom att upprätthålla en god munhygien kan du även ta receptfria smärtlindrande läkemedel. Vid värk, allmänpåverkan och svullnad som går ner mot halsen ska du alltid ringa oss eller jourhavande tandläkare.

Behandling

När du kommer till oss för värk eller svullnad runt någon av visdomständerna undersöker vi tanden och tar röntgenbilder.

Spolning

– I det flesta fall räcker det med att vi spolar rent tandköttet runt tanden med koksaltlösning. Då får man rent från bakterier och matrester som orsakat inflammationen. Denna behandling kombineras med att du borstar noggrant hemma för att hålla området fritt från nya bakterier.

Tanduttagning

– Då vi har lång erfarenhet av att dra ut visdomständer behöver de sällan opereras ut. Tanden tas ut enkelt med en tång och hävel. Allmänt sett är visdomständer i överkäken lättare att få ut än de i underkäken. Det beror på att käkbenet i överkäken inte är lika hårt som det i underkäken.

Operation

– Om visdomstanden inte kommit fram, eller har ett lite komplicerat utseende och läge enligt röntgenbilden, kan du behöva en mindre operation för att få bort den. Operationen görs genom att tandläkaren skär ett snitt i tandköttet så att det ben som täcker visdomstandens rötter blir synligt. Med en borr avlägsnas så mycket av benet att en del av tandens rotsystem syns. Ofta får tandläkaren också dela tanden innan den kan tas bort.

Smärtlindring

– Du ska inte känna någon smärta i samband med ingreppet. Däremot kan det trycka och spänna ordentligt i käken vid vissa moment. Vissa upplever smärta trots att de fått lokalbedövning. Det kan finnas olika orsaker, men oftast beror det på att du spänner dig och är rädd för behandlingen. Om du känner dig mycket orolig inför ingreppet kan du få lugnande medicin, som tas någon timme före behandlingen.

Efter en tanduttagning

Direkt efter tandborttagningen

– Bit på en kompress i ca 15 min.
– De första 3 timmarna skall du ej röka, äta, dricka eller skölja munnen.
– Ta det lugnt de första timmarna efter ingreppet. Undvik hårt arbete och annan ansträngning samma dag.
– Rök ej. Rökning ger upphov till sämre läkning av den läkande mjukvävnaden som lämnats efter tandborttagningen.

Vanliga biverkningar:

Smärta

– Uppträder ofta när bedövningen släppt och kan fortsätta några dagar upp till två veckor. Du kan möta eventuell värk med receptfria värktabletter.

Lätt svullnad

– Lätt svullnad i området är normalt upp till en vecka efter.

Blödning

– Lätt blödning från såret det första dygnet är normalt. Den kan man ofta stilla själv genom att bita ihop hårt på en kompress under 30 minuter i sittande läge (tryckförband). Skölj inte munnen och ät inte om det blöder. Om det inte slutar blöda, ta kontakt med oss.

Gapsvårigheter

– Stelhet i käkmusklerna kan förekomma några dagar efter tandborttagningen och försvinner av sig själv.

Feber

– En lätt höjning av kroppstemperaturen de första dygnen är en normal reaktion. Har du feber som fortgår/ ökar efter ca fyra dagar, vänligen ta kontakt med oss.

Sök alltid akut sjukvård om du har tagit bort en tand och får svårt att andas på grund av svullnad.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har frågor och funderingar. Vi erbjuder akuttider samma dag och kan även ge dig rådgivning på telefon.

Boka en konsultation

På Tandvårdshuset erbjuds ett komplett tandvårdsutbud, från traditionella undersökningar och förebyggande tandvård, till avancerade estetiska behandlingar och specialisttandvård.

Boka tid Ring oss