Tandproteser

En protes, eller löständer som många säger, är en avtagbar ersättning för förlorade tänder. En protes kan ibland användas tillfälligt i väntan på fasta kronor och broar eller som en permanent lösning. En protes kan ersätta tänderna i hela käken och kallas då för helprotes eller så kan den ersätta vissa tänder och kallas då för delprotes.

Kontakta oss Boka tid online

Hur gör man en protes?

För att framställa en permanent protes tar tandläkaren ett avtryck av din käke, avtrycket skickas till en tandtekniker som gör en vaxmodell som tandläkaren sedan få prova i din mun. Beroende på ursprungsläget krävs vanligen något till besök med korrigeringar innan tandteknikern gör den permanenta protesen. Därefter krävs vanligen några uppföljande besök för att få till en bra passform mot slemhinnor och god tuggfunktion.  

En helprotes består av plasttänder som fäster i en plastbas som har samma färg som ditt tandkött. I överkäken täcker protesen käkbenet och gommen och fäster som en sugkopp. I underkäken hålls den på plats av kinder och tunga

En delprotes fäster till dina kvarvarande tänder med små metallklamrar och behöver därför inte täcka gommen för att få sugkoppseffekt.

Hur är det att använda en protes?

När din protes är ny är det inte helt ovanligt att få skav, precis som med nya skor, du får då komma till tandläkaren som slipar ur protesen för att minska skavet. Det kan även vara svårare att uttala vissa ord.  När du haft protesen en längre tid kan den behöva större justeringar om ditt käkben ändrats så att passformen inte är lika god längre, den skickas då till en tandtekniker som utför justeringen på några dagar.

Delproteser sitter vanligen mycket bra medan helproteser ibland sitter lite sämre, speciellt i underkäken där rörligheten från tungan och tuggmuskler ibland gör att protesen flyttar på sig.

Hur gör man rent en protes.

Eftersom protesen är avtagbar är det enkelt att göra rent den. Plocka ut den ur munnen och borsta rent alla ytorna med en protesborste och milt diskmedel. Det finns även speciella rengöringsmedel som kan köpas på apotek eller i välsorterade livsmedelsbutiker.

Kontakta oss    Bevisa att du är människa genom att välja Nyckel.