Borttagning av tandsten

Tandsten är mycket vanligt men också viktigt att ta bort då dess skrovliga yta är en perfekt plats för bakterier att fästa på, dessa bakterier kan sedan orsaka tandköttsinflammation.

Kontakta oss Boka tid online

Vad är tandsten?

I munnen finns det massor med bakterier. Dessa tillsammans med partiklar från kosten bildar beläggningar (plack) på tänderna, beläggningarna blir med tiden förkalkade när mineraler från saliven fälls ut, och då har tandsten bildats. Tandstenen är hård och fäster in på tanden. Olika personer har olika lätt att få tandsten, det kan också ändras under olika faser i livet. De vanligaste ställena att få tandsten är där det finns många eller stora spottkörtlar. Tex på insidan av framtänderna i underkäken och på utsidan av kindtänderna i överkäken.

Det finns två typer av tandsten, den som är synlig och sitter ovanför tandköttet och den som sitter under tandköttet i tandköttsfickor.

Hur går tandstensborttagning till?

En enklare tandstensborttagning ingår vid den årliga undersökningen, med om du har mycket tandsten kräver det ytterligare besök till tandhygienisten. För att ta bort tandstenen använder tandhygienisten speciella instrument för att manuellt skrapa bort tandstenen eller med hjälp av en ultraljudsspets vibrera bort tandstenen. Om det endast är tandsten ovan tandköttet gör det sällan ont, det kan ibland ila lite pga det vatten som används av ultraljudsspetsen. Om du har mer tandsten som sitter i djupa tandköttsfickor kan det kännas lite mer och en del önskar lite lätt lokalbedövning av tandköttet för att inte få ont. Det är viktigt att informera din tandhygienist om eventuella läkemedel då vissa läkemedel gör att det blöder lättare och behandlingen kan då behöva utföras vid flera besök för att minska risken för komplikationer.

Efter tandstensborttagningen

Första tiden efter behandlingen kan du vara lite öm i tandköttet, det är även ganska vanligt med övergående ilningar. Om du fick bedövning är det bra att vänta med att äta och dricka tills bedövningen släpper för att minska risken att du biter eller bränner dig.

Att det blöder lite är helt naturligt om du haft djupa tandköttsfickor, om det däremot inte slutar blöda skall du kontakta oss eller om kliniken har stängt kontaktar du sjukvårdsrådgivningen på 1177.

Kontakta oss



    Bevisa att du är människa genom att välja Hjärta.