Varför måste vissa tänder dras ut?

Ibland har tänder så stora hål att det inte går att behålla dem, inflammerat tandkött runt visdomstand och tandlossningssjukdom (parodontit) kan också var orsaker.  Även skador till följd av trauma eller infektioner som inte går att behandla kan vara leda till att tänder måste extraheras.

Så går en tanduttagning till

Innan tanden skall dras ut går tandläkaren igenom din hälsodeklaration för att reda på om det finns någon sjukdom eller mediciner som kan påverka behandlingen. Tandläkaren går också igenom dina röntgenbilder eller tar ny röntgen vid behov för att se tandens rotanatomi. Tänder med flera rötter, tex kindtänderna, måsta oftast delas på med ett borr innan de kan tas ut.

Efter röntgenundersökningen lägger tandläkaren lokalbedövning och säkerställer att området är riktigt bedövat innan behandlingen påbörjas. Om det är flera rötter delas tanden med ett borr innan tandläkaren med hjälp av steriliserade instrument kan lirka ut tanden. En tandextraktion skall inte göra ont, men det kan trycka ock knaka när tanden lossnar och ibland kan det ta längre tid om tanden sitter hårt eller svåråtkomligt.

När hela tanden och tandroten är ute gör tandläkaren rent hålet där tanden suttit, och ibland gör man valsalvas test, man håller då för näsan samtidigt som patienten försiktigt försöker blåsa ut luft genom näsan, detta för att se om det finns kommunikation med bihålan. Efter det skall man bita på en kompress i ca 30min för att stilla blödningen och låta blodet koagulera.

Kontakta oss



    Bevisa att du är människa genom att välja Nyckel.

    Vad skall man tänka på efter

    Efter att tanden tagits ut skall man undvika mat och dryck de närmsta timmarna, detta för att skydda det blodkoagel som bildas där tanden suttit, Man skall även undvika snus och rökning det första dygnet. Blodkoaglet gör att området kan läka så snabbt som möjligt och efter någon dag kan det se vit/gulaktigt ut, det har då bildats ett fibrinlager som är nästa steg i läkningen. Att vara öm och lite svullen i området är helt naturligt några dagar efter extraktionen.

    Första dygnet kan det också vara bra att undvika stor fysisk ansträngning för att minska risken för blödning från såret.

    Ibland kan man känna små hårda eller vassa delar där tanden suttit, det är oftast små benbitar som kommer lossna av sig själva. Men om du har ont av dem eller känner dig oroad får du gärna kontakta oss.

    Komplikationer

    Efter att tanden dragits ut är det inte ovanligt att det blöder lite, speciellt i samband med att bedövningen släpper eller vid måltid, att ha lite ont eller vara lite svullen i området är också det helt naturligt.

    • Blödning, att det blöder lite efter en tanduttagning är helt naturligt, och inget att oroa sig för. Vissa läkemedel påverkar blodets förmåga att koagulera och det kan då blöda lite längre, det är därför viktigt att alltid följa tandläkarens rekommendationer. Om det blöder skall du undvika att skölja med vatten, men bit gärna på en ren kompress i 30min för att stilla blödningen. Om det blöder mycket och du känner dig orolig skall du genast kontakta oss eller sjukvårdsrådgivningen på 1177.
    • Värk, när bedövningen släpper efter några timmar är det vanligt att känna lite smärta från området, den smärtan övergår succesivt. Har du mycket ont kan du ta receptfria läkemedel som tandläkaren rekommenderat.
    • Svullnad
    • Lukt, under läkningsprocessen kan man uppleva lite dålig lukt från munnen, den dåliga lukten försvinner i samband med att området läker.