När behövs en tandställning?

Just nu erbjuder vi en kostnadsfri konsultation vid frågor om tandreglering

Kontakta oss Boka tid online

Tandställning lämpar sig för alla åldrar och avsett om du är missnöjd med ditt leende eller om du har svårt att tugga. Hos vuxna är det oftast estetiska skäl till tandreglering men det kan även vara funktionella avvikelser som behöver justeras inför andra behandlingar, t.ex. implantatbehandling.

Det är aldrig för sent

En tandställning kan skapa vackra leenden men även korrigera bettavvikelser som antingen är medfödda eller förvärvade på grund av tandluckor eller trauma. Oavsett orsak eller ålder så är det aldrig för sent att reglera sina tänder. På denna sida kan du läsa om de olika bettavvikelserna som vi kan behandla med tandställning.

Trångställning

När det inte riktigt finns plats för att dina tänder skall kunna stå på sin ideala position ställer sig tänderna framför eller bakom varandra för att kunna få plats i tandbågen. Detta kallas trångställning eller sneda tänder. Trångställ ning brukar ofta förvärras över tid. Trångställda tänder gör det svårt att rengöra med tandborste och tandtråd. Därmed får placken sitta ostört på tänderna och orsakar flera tand-och tandköttsrelaterade problem. Det medför en ökad risk för karies men även tandköttsinflammation som kan leda till att käkbenet resorberar runt tanden, även kallat tandlossning. Invisalign är en utmärkt metod för trångställningar och kan vid enklare fall göra jobbet klart på 6 månader.

 

Glesa tänder (diastema)

Finns det överflödigt utrymme mellan tänderna så bildas mellanrum mellan en eller flera tänder. Vi inom tandvården kallar det glesställning. Ofta ser vi det mellan framtänder och då kallas det diastema. Glesa tänder kan orsaka att mat fastnar mellan tänderna vilket både är störande men som framförallt kan orsaka karies och tandköttsproblem. Glesställningar är enkelt att åtgärda med Invisalign, dock kan det vara svårt om mittlinjen mellan framtänderna är kraftigt avvikande.

Korsbett

Om du stänger munnen och några tänder i överkäken sitter innanför dina tänder i underkäken, istället för utsidan som dem ska i normala fall, så kallas det korsbett. Ett korsbett kan orsaka ett ökat tandslitage som kan leda till att du tappar fyllningar eller till och med sprickbildning i tänderna. Ett korsbett kan även skapa problem med käkleden och tuggmuskulaturen. Invisalign kan behandla de flesta fall av korsbett.

Öppet bett

När dina övre tänder inte rör vid dina undre tänder när munnen är stängd så kallas det öppet bett. Ett öppet bett gör det svårt att tugga och framförallt svårt att bita av viss mat, t.ex. spagetti. Invisalign kan behandla de flesta öppna bett med goda resultat. Om bettavvikelsen är så omfattande att avvikelsen sitter i skelettet och inte tänderna krävs kirurgisk behandling.

Överbett

Ett överbett är när de övre framtänderna överlappar de undre framtänderna. De allra flesta har ett litet överbett som inte behöver behandlas. Men om överbettet är för stort kan det även bli ett djupt bett. Detta kan orsaka problem om du biter dig i gommen eller om tänderna slits ogynnsamt. Invisalign kan behandla de flest former av överbett med goda resultat.

Underbett

Om dina mun är stängd och underkäken står framför överkäken så har du ett underbett. Oftast så beror detta på att din underkäke är för långt fram i förhållande till överkäken, inte tvärtom. Ett underbett kan göra det svårt att tugga ordentligt och talet kan bli otydligt. Slitaget på dina tänder ökar avsevärt vilket ibland skapar ännu mer uttalat underbett. Vissa enklare underbett kan behandlas med Invisalign. Komplicerade underbett kan enbart korrigeras med ett kirurgiskt ingrepp.

Kontakta oss



    Bevisa att du är människa genom att välja Träd.