Snarkskenor

Besväras du av snarkningar? Andningsuppehåll på natten? Dagtrötthet? En snarkskena eller apnéskena kan hjälpa dig som har snarkningar eller lider av obstruktiv sömnapné.

Kontakta oss Boka tid online

Vad är obstruktiv sömnapné?

Sömnapné uppstår när en persons andning stundtals stoppas på grund av att tungan och mjuka gommen blockerar övre luftvägen. Ett andningsuppehåll skall pågå i minst 10sekuner för att räknas som en apné. Under en apné får bröstmuskler och diafragma jobba hårdare för att öka lufttrycket och därmed öppna luftvägarna, detta uttrycker sig ofta genom kraftiga flämtningar efter luft eller att kroppen rycker till när man väl får luft igen, det är även vanligt med kraftiga och oregelbundna snarkning. Dessa episoder stör sömnen och orsakar minskad syretillförsel till kroppens organ. 

Riskfaktorer obstruktiv sömnapné

Övervikt och fetma– Att vara överviktig eller lida av fetma kan vara en orsak till obstruktiv sömnapné, detta för att fettvävnad tar upp plats runt luftstrupen, därmed blir det ett mindre utrymme för luften att passera genom.

Ålder– med ökad ålder ökar fettinlagringen runt luftstrupen, motoraktivitet i svalget minskar samt luftmotståndet i övre luftvägarna ökar.

Menopaus– Östrogen har en andningsstimulerande effekt och ökar stabiliteten i övre luftvägarna, därmed ger minskat östrogen ökad risk för obstruktiv sömnapné

Slapp halsmuskulatur– vissa neuromuskulära sjukdomar kan orsaka förslappning av vävnad runt luftstrupen och på så sätt täppa till och ge begränsat luftflöde.

Förstorad tunga eller förstorade halsmandlar kan även det orsaka sömnapné. 

Hur många har sömnapné?

Prevalensen på snarkningar och obstruktiv sömnapné är i åldern 30-60år ca 10 procent av kvinnor och 20 procent av männen, efter menopaus är det nästan lika vanligt hos kvinnor som hos män.

Symptom på sömnapné

Symptom under natten:
  • Snarkningar som varvas med andningsuppehåll
  • Orolig sömn
  • Kvävningskänsla
  • Behov av toalettbesök under natten, pga apnéer ökar urinproduktionen under natten.
  • Nattliga svettningar
Symptom dagtid:
  • Morgonhuvudvärk
  • Vaknar outvilad
  • Dagströtthet
  • Svårt med koncentration

Risker med sömnapné

Obehandlad sömnapné kan leda till ökad risk för flera olika sjukdomar, bla förhöjt blodtryck, stroke, ischemisk hjärtsjukdom och diabetes. Man ser även ökad risk för depression, dagtrötthet och en ökad risk för trafikolyckor.

Utredning sömnapné

Om du misstänker att du lider av sömnapné eller upplever vissa av symptomen kan du kontakta din vårdcentral och berätta om dina besvär. När din husläkare gjort sin bedömning remitteras du vid behov vidare för en eventuell sömnutredning för att se om du är berättigad en apnéskena till sjukvårdstaxa. En sömnutredning utförs antingen i hemmet eller på en sömnklinik med utrustning som mäter sömn och andning. Efter utredningen fås ett AHI (apné-hypopné-index) värde som ger ett mått på grad av sömnapné. AHI 5-14 motsvarar lindrig sömnapné, 15-30 måttlig sömnapné, >30 uttalad sömnapné. Hur svår sömnapné man har bedöms baserat på AHI samt andra symptom. Detta ligger sen till grund för vilken typ av behandling som läkaren anser lämplig. 

Behandling av sömnapné

Sömnapné kan behandlas med CPAP, en maskin som blåser in luft genom en andningsmask och på så sätt hålls luftvägarna öppna.

En annan vanlig behandling är apnéskena, kan även kallas för antiapnéskena, sömntandställning eller snarkskena. Apnéskenan gör att underkäken hålls i ett framjumpat läge och på så sätt stramas vävnaden i svalg upp och det ges plats för luften att passera vilket leder till mindre snarkningar och mindre apnéer.

Framställning av apnéskena

På Tandvårdshuset har vi tandläkare som är specialutbildade att göra apnéskenor enligt Region Skånes riktlinjer, vilket är ett krav from 2024. Efter en enklare undersökning av dina tänder kan tandläkaren avgöra vilken typ av apnéskena som är mest lämplig för dig. Därefter tas avtryck av dina tänder, på Tandvårdshuset har vi digital avtryckstagning vilket innebär att vi scannar dina tänder med en liten intraoral kamera. Efter scanningen fås en digital 3D-bild av tänderna som sedan skickas till tandtekniker för framställning av din apnéskena. Några veckor senare är skenan klar och en ny tid bokas för utlämning av apnéskenan. Vid det besöket kontrolleras passformen och graden av framjumpning. Några veckor senare görs en uppföljning av skenan och vid behov utförs justeringar.

Skötselråd

Borsta rent din skena med tandborste och tandkräm när du tar ur din skena på morgonen. Med tid kan skenan bli missfärgad och tandsten kan fästa in till den, men det är inget som påverkar funktionen.  Det finns brustabletter som används för rengöring av proteser, de fungerar även till apnéskenor och hjälper till att ta bort missfärgningar och tandsten.

Kontakta oss



    Bevisa att du är människa genom att välja Nyckel.