Tandköttsplastik

Tandköttsplastik kan även kallas för mjukvävnadskirurgi, ginivalplastik, gingivektomi eller tandköttkorrigering.

Kontakta oss Boka tid online

När behövs tandköttsplastik. 

Tandköttets utseende påverkas av flera olika saker, genetik, dina vanor, sjukdomar,  munhygien mm. Ibland upplevs det som för mycket tandkött och ibland som för lite. 

Det finns flera olika anledningar, en anledning kan vara att man har korta tänder och vill förändra utseendet genom att ta bort tandkött runt dem och på så sätt få dem att se längre ut. En annan anledning kan vara att en tand gått sönder och för att kunna fästa en krona på den måste tanden förlängas genom att tandkött tas bort runt den. Korta läppband är vanligast på barn men ibland kan även vuxna ha besvär av detta vilket kan åtgärdas med frenulumplastik. 

Ett “gummy smile” där mer tandkött än tand visas vid ett leende kan korrigeras med tandköttsplastik, ibland görs behandlingen i kombination med fasader för bästa resultat. 

Djupa tandköttsfickor orsakade av tex parodontit kan åtgärdas genom att en del tandkött avlägsnas för att ge en normal ficka och därmed möjlighet till god munhygien. 

Hur går det till? 

Först lägger tandläkaren lite lokalbedövning i det aktuella området sedan avlägsnas tandköttsöverskottet med hjälp av en liten skalpell eller med elektrotom. Efter behaqndlingen kan det blöda lite den närmsta tiden och den kan göra lite ont från området, men om man följer tandläkarens råd är det ovanligt med andra komplikationer. 

Kontakta oss



    Bevisa att du är människa genom att välja Flagga.