Tandlossning

Bakterier på tänderna orsaka tandköttsinflammation, som på sikt leder till tandlossning, och är viktigt att behandla innan det är för sent.

Kontakta oss Boka tid online

Hur vet jag om jag har tandlossning?

Tandlossning har vanligen ett långsamt förlopp utan att du själv känner något. Ibland upplever man att tandköttet lätt börjar blöda eller svullnar. Om tandlossningen fortgår under lång tid utan behandling blir tänderna tills slut lösa och lossnar. 

Vid dina årliga tandundersökningar mäts dina tandköttsfickor med ett speciellt instrument, fördjupade fickor och blödning är tecken på inflammation och ytterligare undersökning och behandling kan behövas.

Vad orsakar tandlossning?

Om du inte har rätt teknik när du rengör dina tänder bildas det bakteriebeläggningar, plack, på tänderna som orsakar tandköttsinflammation. Tandköttsinflammation, gingivit, kan leda till svullnad och ömhet i tandköttet runt en eller flera tänder. Det drabbade området kan då vara rött, ömt vid beröring och lättblödande. Om tandköttsinflammationen inte behandlas finns det risk att det sprider sig och leder till tandlossning, parodontit. För att förhindra detta är det viktigt att gå på regelbundna undersökningar hos tandläkaren eller tandhygienisten som då kan upptäcka om du har tecken som tyder på tandköttsinflammation eller tandlossning.

På en del patienter övergår tandköttsinflammationen långsamt till tandlossningssjukdom, då bryts den vävnad som sitter runt tanden långsamt ner, tandköttsfickorna blir allt djupare och käkbenet runt tanden bryts ner. Oftast är detta utan några besvär, men när nedbrytningen blir mer omfattande kan tänderna bli lösa och börja ge besvär. Sjukdomsförloppet är långsamt men om det inte behandlas leder det till att tänderna lossnar eller måste tas bort av tandläkaren för att inte ge dig obehag.

Finns det några riskfaktorer för tandlossning?

Rökning är en stor riskfaktor för tandlossningssjukdom och orsakar både ett snabbare sjukdomsförlopp och försämrad läkning.

Diabetes, stress och olika sjukdomar som påverkar immunförsvaret är även de riskfaktorer för tandlossning.

Hur behandlas tandlossning?

När tandlossningen upptäcks i ett tidigt skede räcker det att avlägsna bakterieansamlingar på tänderna som är orsak till besvären. Då går inflammationen vanligen över några dagar efter att bakterierna avlägsnats, detta kan du göra själv genom noggrann tandborstning och användning av tandtråd, tandsticka eller mellanrumsborste. 

Om du har tandlossning så har du sannolikt också tandsten på dina tänder och du behöver då behandling av en tandhygienist som kan göra rent i de fördjupade tandköttsfickorna med specialinstrument. Dessa instrument tar effektivt bort tandsten och bakteriebeläggningar. Vid besöket hos tandhygienisten får du även information om hur du skall ta hand om dina tänder för att inte ny bakteriebeläggning skall bildas. 

Vid allvarliga fall kan det vara så att vissa tänder har så dålig prognos att tandläkaren vill ta bort dem. 

Det krävs vanligen flera besök till tandhygienisten för att få bukt med tandlossningssjukdomen. Och många patienter fortsätter att gå 2-4ggr/år till tandhygienist för att få eftervård och kontrollera tandköttsfickorna.

Kontakta oss



    Bevisa att du är människa genom att välja Nyckel.